Compartir el disseny: Follow

El problema

Si fem memòria, vam descriure la nostra comunitat, els “moteros“. A la PAC anterior vam fer l’estudi d’aquesta, vam fer una immersió en aquesta per tal d’estudiar-la i entendre les seves motivacions, detectar els seus problemes o preocupacions. D’aquesta manera podem detectar opcions de disseny i adequar aquests a la comunitat.

Com ja hem dit anteriorment, remarquem un com més la importància del treball de camp per entendre la comunitat, un cop entens aquesta, la teva perspectiva canvia i les propostes de disseny s’adeqüen a la gent que forma la comunitat, entenent les seves limitacions, coneixements, motivacions, etc…

El problema que es va detectar amb més força, va ser que quan surten de ruta, és molt difícil saber si tots els membres de la ruta estan bé, si ha passat quelcom, mantenir el ritme i concentració conduint, seguir al company sense forçar i no perdre’l, anar mirant darrere a veure si et segueixen, parar a les creuetes a esperar a tots… Aquest era un neguit que tots parlaven i que per moltes coses que havien intentat com per exemple l’intercomunicador no han trobat la manera de solventar-ho de manera satisfactòria.

Per tant, aquest és el problema que treballarem per donar una solució a la comunitat on es sentin còmodes, sigui útil, funcional i generi satisfacció a l’utilitzar-ho per a aconseguir un producte desitjable.

 

L’artefacte

La nostra proposta de disseny estarà basada en la incorporació de la tecnologia a la comunitat. Tot i ser una comunitat “antiga” també és veritat que els seus integrants no estan fora del món i de totes les innovacions que apareixen, el smartphone és una peça clau en un gran percentatge de la comunitat, per no dir tots.

Així que utilitzarem aquest com a dispositiu principal i crearem una app que integri les funcionalitats més importants que creiem que ha de tenir sense distreure al pilot de conduir que és el més important.

També cal dir que estem segurs que tenir l’smartphone no generarà conflictes a la conducció per la proximitat als GPS que sobretot els que tenen moto Trail de la comunitat ja en fan ús, per tant està comprovat que no genera accidents sinó que és una assistència útil durant el viatge.

Funcionalitats

La nostra app tindrà funcionalitats que són 100% necessàries per a resoldre el nostre problema però també llistarem unes altres que entenent la comunitat, crec que generaran aquest “engagement” que busquem.

 • Geocalitzar
 • Compartir
 • Guardar rutes favorites
 • Comunicar-se

A grans trets aquestes són les funcionalitats que tindrà el nostre disseny per tal de donar solució als problemes que la nostra comunitat té i que veurem com li donarem forma.

Funcionament

Gràcies a la tecnologia GPS que tots tenim al nostre smartphone, som capaços de geolocalitzar a tots els nostres amics. La nostra app es basarà en els següents punts:Registre: És necessari identificar el dispositiu per després interactuar amb la resta.

 • Perfil d’usuari bàsic: Simplement poder conèixer una mica a l’usuari, posar la foto per identificar-lo ràpid per la resta de companys, etc…
 • Crear ruta: L’usuari crea un grup amb el títol de la ruta i els participants.
 • Seguiment de la ruta: Un cop creada la ruta li podem donar al play per estar tots geolocalitzats durant l’activitat.
 • Afegir parades: Durant la ruta els usuaris poden afegir parades d’interès i es registren gràcies al GPS on es troben.
 • Afegir fotos: Igual que les parades, les fotos que els usuaris afegeixen queden registrades juntament amb la ubicació de la ruta.
 • Xat: Per si s’ha de comunicar el que sigui, disposen d’un xat que poden mirar en parar.
 • Favorits: Si la ruta agrada es pot posar a favorits per tornar a fer la ruta en un futur
 • Historial de rutes

 

 

Sobretot vull fer una mica més de focus en el core de la nostra app, un cop la ruta està creada i li hem donat al play. La nostra proposta de disseny agafa força just en aquest moment, serem capaços de saber qui és el cap de ruta i l’últim, gràcies a saber el punt de partida, podem veure qui dels pilots va “primer” i qui va últim, marcant així la ruta a seguir com si fos un GPS, i ubicant a la resta de companys dins del “path“.

Sense cap dubte aquest és el punt més important i que resol tots els problemes que teníem identificats, si el punt del meu company no es mou, significa que hi ha un problema, si pel contrari es mou lent, tan sols significa que va més lent que la resta. A més també perdem la necessitat de seguir al company per sobre de les nostres possibilitats, tenim un camí que ens guia per la pantalla, no ens podem perdre de cap de les maneres.

Com veiem també tenim altres funcionalitats que en poden ajudar a millorar una mica més algun aspecte, no tan sols podem veure que el company no es mou, també ens pot enviar un missatge, si de sobte tenim un indicatiu que algú parla pel xat, òbviament no està conduint i podem parar a mirar que ha passat, per donar la volta si és necessari.

En canvia com dèiem tenim d’altres funcionalitats més desenfadades per tal de crear aquest “engagement” que sigui atractiu per a la comunitat. A tots els nostres usuaris el i agrada recordar les rutes, repetir alguna, i compartir fotos amb els participants.
Amb la nostra app, podran indicar punts d’interès durant la ruta així com afegir imatges per a tots els participants, d’aquesta manera poden tenir un repositori d’imatges classificat per rutes, duplicar una ruta per repetir-la amb els mateixos o afegir gent nova, etc…El que volem aconseguir és que no sigui tan sols un element de “seguretat” durant la ruta sinó que l’experiència de l’usuari continuï un cop aquesta ha acabat, convertint-se en el seu diari de viatge.

Logo

 

 

 

 

Tot i no ser un exercici de brànding, crec que és interessant explicar una mica la imatge que acompanya el nostre artefacte.
El nom escollit ha sigut “follow” que significa com tots sabem “seguir” en anglès i que bàsicament en això es basa la nostra proposta a poder seguir de manera trenqui-la al nostre company. Pel que fa a la imatge que acompanya al nom, representa un path que fa la forma de la F.

La cromàtica escollida ha sigut la blava perquè sempre és un color que dóna confiança, bastant neutre, i que no genera massa rebuig a cap col·lectiu.

Test

El nostra prototip s’ha fet amb Adobe XD, això ens ha ajudat a poder compartir la nostra proposta amb tots els participants de la comunitat compartir el link via whatsapp. Aquí us deixo un vídeo amb un exemple de com funcionaria:

 

 

Crec que utilitzar prototips interactius sempre són un encert en el cas d’una app (o prototips físics quan estem fent altre tipus d’interfícies), donat que la gent pot imaginar i interactuar amb el producte de manera molt similar al que viuria si fos real.

Feeback

El feedback rebut ha sigut molt positiu, com dèiem abans alguns ja utilitzen GPS i molts d’ells tenen suport pel telèfon o càmera GoPRO.
Alguns dels participants que han viscut experiències difícils amb els companys durant la ruta com ja vam explicar, ho han rebut encara més positiu amb comentaris tipus:

– “Ostras! si hubiese tenido esto…”
– “¿Cunado lo vas a tener?”, “¿Cuanto tardas en hacerlo?”

Una de les coses que també ha agradat és el fet de poder pujar imatges i afegir parades que han sigut afegits per la meva pròpia experiència. Molts cops no t’enrecordes d’on estava algun punt d’interès o aquell restaurant que et va agradar tant.

A més no acaba de ser una xarxa social tampoc, veuen molt interessant que sigui el racó de la ruteta i no convertir-se en un altre Instagram, Facebook o similar.

Alguna de les preguntes que han fet, donat que no estava prototipat al no ser el més important era:

– ¿Com puc afegir més gent?
– ¿Com es veuria una ruta duplicada per fer la mateixa ruta?

Són dos elements que com dic no era el core ara mateix i que no s’ha desenvolupat fins a aquest nivell de detall fent més focus en un sol “happy path” que donava resposta al problema anteriorment esmentat.

Conclusions

Com ja hem anat dient en les anteriors PACs crec que és molt important conèixer la comunitat, societat o cultura a la qual vols dirigir els teus dissenys, per donar solució real a un problema que tinguin dins dels límits d’aquesta. Podem tenir idees genials, molt innovadores, però que per molt que tinguem raó la societat ha d’entendre també si la teva comunitat no ho entén, el disseny no serà bo.

En el nostre cas he pogut ser part de la comunitat escollida i poder viure i sentir els seus neguits en primera persona, crec que això ha sigut clau per tenir un feedback positiu de la proposta presentada.

També dir com penso d’important que és la fase de testing, on topes amb la realitat de la comunitat on tens als usuaris reals jutjant la teva idea, on pot tirar per terra totes les teves hipòtesis per tornar a començar o verificar-les, crec que és el moment més important i de nervis de tot el procés creatiu i de research.

Sempre es pot millorar i evolucionar, però crec que la proposta que s’ha fet seria útil per a la comunitat escollida.


3 debate on “Compartir el disseny: Follow”

 1. Hola Raul!

  La teva proposta em sembla genial! Es nota que has treballat i el resultat està molt bé! Es nota que és una aplicació que seria útil a la vida real, has rebut un feedback per part de la comunitat molt positiu.

  Has tingut en compte les problemàtiques trobades per a crear una solució pràctica i global a totes elles, i la part gràfica està molt ben feta.

  Com bé dius, i com tota aplicació, s’hauria de provar diverses vegades per a poder trobar aquelles coses que s’han de millorar i acabar d’implementar funcions, però crec que és molt bon punt de partida.

  Felicitats per la bona feina 😀
  Visibilitat:
  Públic

 2. Enhorabona, Raul!
  Bona aplicació, bon tractament de la informació. Trobo que has fet molt bones troballes etnogràfiques i en el procediment has elaborat un objecte d’acord amb el que esperaven. La funcionalitat pràctica és d’excel·lent i et diria que si tens qualcú que pugui invertir-hi de ben segur que triomfes. Les funcions simbòliques que has tingut en compte també ajuden a captar més bé l’atenció del teu target.

  Soluciones un problema de rerefons que tot i que un no és conscient, existeix. Normalment quan apareixen nous dissenys, aplicacions o invents sempre acabem dient “que fàcil!, com no se’m va ocórrer a mi” però és que aquí està la diferència.

  És un projecte que enganxa i explica clarament quins són els objectius. A més, també té molt recorregut, potser afegiria un apartat on els riders/moteros poguessin compartir les seves experiències o fins i tot xatejar. Pel que veig és una comunitat on els participants són molt fans del motor.

  Ha sigut molt entretingut llegir-lo. Visualment tens més curiositat per seguir llegint flueix sense esforç almenys per a mi.

  Salut i disseny!
  Conrad
  Visibilitat:
  Públic

 3. Hola Raul!

  La teva proposta és brutal!! En veure la primera imatge m’he endinsat en llegir el teu projecte, la part visual, gràfica i interactiva encaixa perfectament en la teva comunitat. Transmets la informació, les idees, i les solucions d’una manera en què fa gust explorar i interessar-te pel que has desenvolupat.

  La part del concepte considero que has sabut trobar la manera correcta de què la teva comunitat tingui resposta a les seves necessitats associades a la diversitat cultural i funcional. És genial que a partir de les noves tecnologies on tothom està familiaritzat avui en dia, es pugui utilitzar per ajudar a un col·lectiu on pot trobar-se amb molts problemes dins la carretera. Ho trobo molt interessant i una idea molt bona per portar-la a la realitat!!

  Et dono molts ànims perquè t’endinsis a fer-ho, segur que la comunitat t’ho agraeix!

  Marta
  Visibilitat:
  Públic