Raspall pentinar cabells

Raspall pentinar cabells

Part 1 : Quina és la teva vinculació amb l’objecte? A quins valors, records, afectes, o emocions apel·la?

Durant la meva infància veia sorprés  com la meva mare, la Maribel,  tenia lluites al estil Bola de Drac amb la meva germana Marina, amb Kame Hame inclòs, per tal d’aconseguir un pentinat decent per anar a la escola. Cal dir que la meva mare tenia un estàndard de qualitat digne de les empreses més punteres.

Les disputes sempre eren les mateixes, i el detonant de tot eren els nusos als cabells de la Marina i les tècniques de la meva mare.

A casa van entrar productes de tot tipus i raspalls però el restat sempre era El Gran Torneig de les Arts Marcials.

Uns vint anys més tard hem veig com a protagonista del inici d’aquells combats i com si fos un futuròleg decideixo posar remei i demanar consell. El resultat, després d’un gran esforç, un raspall de cabells insuperable: el Beter Detangling Natural Fiber.

Actualment totes aquells pors de l’inici s’han vist superades i puc dir orgullós que quan pentinem a casa l’Aina no acaba com l’escena de l’atac nuclear d’Skynet al film Terminator.

Part 2: Quines són les característiques formals i funcionals principals de l’objecte triat? A quina “necessitat universal” respon? Quines són les pràctiques socials amb què es relaciona?

El raspall esta elaborat en materials naturals renovables procedents de fibres de blat, pela d’arròs i polímer de resina. Segons el fabricant es reciclable, reusable i sostenible .

Les mides son de 230 mm per 65 mm, el maneg fa 105 mm i 125 mm el cap.

Conté 120 pues anti-nusos de 20 mm de llarg, flexibles i resistents.

El seu disseny ergonòmic i simètric, sumat a la forma semicorba, en combinació amb el llarg de les pues, i les incisions s’adapta millor al cap i permet pentinar una major quantitat de cabells en cada passada.

La forma del raspall fa pensar en una fulla, tant per la forma que dibuixa les incisions com per els colors (disponibles en marro clar i verd menta) i el tractament els materials amb els que ha estat elaborat (material tenyit no refinat, es pot veure les imperfeccions de la barreja de materials).

Actualment els raspalls estan associats a la higiene i la cura dels cabells.

A la societat occidental el raspall s’usa per a per a allisar, pentinar i desembolicar el cabell.

S’utilitzen diversos tipus de raspalls per a diferents propòsits o tenen característiques especials que són beneficioses per a uns certs tipus de cabell. Per exemple:

  • Raspall rodó: generalment s’usa amb un assecador de pèl per a agregar plenitud i moviment al cabell. Alguns tenen una base de metall o ceràmica que està dissenyada per a escalfar-se durant l’assecat amb assecador.
  • Raspall de ventilació: els respiradors permeten més flux d’aire entre les pues però no afecten el temps d’assecat.
  • Raspall embuatat: les pues estan muntades sobre un coixí o tapet de goma per a major flexibilitat, per a minimitzar el trencament del cabell durant el desanusament.
  • Raspall de paleta: una base ampla permet una major exposició mentre s’asseca; Les dents flexibles estan dissenyats per a minimitzar els trencaments.
  • Raspall desanusament: característiques com les dents de nilons flexibles i molt espaiats estan dissenyats per a ser suaus amb el cabell embullat.
  • Raspall de pèl de senglar: els flocs pèl de senglar molt espaiades estan dissenyades per a augmentar la tensió durant el raspallat i suavitzar el cabell.

Els efectes del raspallat seran diferents segons la textura i si el cabell està humit o sec. El cabell llis generalment es veu més suau quan es raspalla. El cabell arrissat tendeix a expandir-se quan es raspalla mentre està sec.

Part 3: Com es relacionen les característiques formals, funcionalitats, estètica i usabilitat de l’objecte triat amb els seus “dimensions culturals” i “funcions simbòliques”? Com canvien en diferents contextos culturals o èpoques històriques?

La història del raspall per al cabell comença amb la pinta. Tallats en os, fusta i petxines, inicialment es van usar per a pentinar el cabell i mantenir-lo lliure de plagues, com els polls. No obstant això, a mesura que es va desenvolupar la pinta, es va convertir en un adorn decoratiu per al cabell utilitzat per a mostrar riquesa i poder en països com la Xina i l’Egipte. D’aquesta mostra de riquesa va néixer el cosí de la pinta, el raspall per al cabell.

Des de l’antic Egipte fins a la França borbònica, s’han utilitzat pentinats elaborats que inclouen tocats ornamentats i perruques per a mostrar riquesa i estatus social al llarg de la història. A causa del seu ús principal com una eina de pentinat , els raspalls per al cabell eren un luxe reservat exclusivament per a aquells que tenien diners per a comprar-los. Fins i tot en la dècada de 1880, cada pinzell era únic i estava acuradament elaborat a mà, una tasca que incloïa tallar o forjar un mànec de fusta o metall, així com cosir a mà cada pél individual. A causa d’això, els pinzells generalment es compraven i regalaven només en ocasions especials, com a noces o batejos, i s’apreciaven per a tota la vida. No obstant això, a mesura que els raspalls es van fer més populars, els fabricants de raspalls van haver de crear un procés més generalitzat de fabricació per a satisfer la demanda.

En 1777, William Kent va fundar Kent Brushes en Hertfordshire, Anglaterra, una empresa que es va convertir en el primer fabricant conegut de raspalls per al cabell.

Gràcies al canvi tecnològic es va aconseguir fer un raspall amb la meitat d’homes que els seus inicis (12) i la meitat de temps. L’evolució continu als Estats Units on entre altres industrials com Hugh Rock o Samuel Fiery van aconseguir la introducció de nous materials com el filferro flexible.

Els raspalls eren extremadament importants i encara més en els segles XVIII i XIX, segons Susan Holloway Scott, autora de ficció i també blogs sobre història a Twonerdyhistorygirls.com. Scott diu, “en lloc d’ensabonar-se amb xampú, les dones es netejaven el cabell amb un règim de raspallat diari. Primer, es feien un massatge amb pomatum perfumat a base de greix en el seu cabell per a condicionar-lo, seguit d’una pols rica en proteïnes dels ossos mòlts que absorbia l’excés de greix i brutícia com el xampú sec modern. Després ve venir la part més important del procés: un raspallat o pentinat vigorós per a escombrar l’excés de pols i brutícia, i també portar el pomatum fins a les puntes del cabell. El resultat d’aquests avantpassats ​​del ‘moviment no-poo’ va obtenir un cabell brillant i condicionat que conservava els elaborats estils de la seva època.

Part 4: Quina és la relació entre disseny i antropologia? Quin paper juga el concepte de “cultura”?

L’estudi del home ens pot fer veure aquells binomis que no tenen una relació directa a simple vista com: persona-objecte, humans-eines, usuari-dissenyador, empresa-consumidor. Aquest estudi ens porta a poder  entendre les relacions de l’avanç constant de la creació i la reinvenció humana, fet que ens fa crear coses per a persones.

La fusió d’antropologia i disseny  més informació de la cultura (passada i present) ens pot donar el motiu de les eleccions dels usuaris amb les seves necessitats.